אלימות במשפחה באה לידי ביטוי במספר מאפיינים, כאשר כל אחד מהם מעורר דאגה, במיוחד כאשר האלימות באה לידי ביטוי באופן פיזי. במאמר זה, נסביר ונציג מספר דוגמאות לאלימות במשפחה, שלא בהכרח באות לידי ביטוי בפן הפיזי, אלא גם בפן הרגשי והכספי. כמו כן, נסביר בקצרה מה ניתן לעשות נגד אלימות במשפחה וכל זאת לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם הגולשים והגולשות, כדלקמן:
מהי אלימות במשפחה?
כשמה כן היא: אלימות במשפחה היא התנהגות שיש בה כדי לפגוע פיזית, נפשית או כלכלית, בבן משפחה. אותו בן משפחה יכול להיות בעל או אישה, או ידוע או ידועה בציבור. כמו כן, בן משפחה יכול להיות הורה, או ילד וכן אח או אחות. במילים אחרות, אלימות במשפחה יכולה להתקיים בין הורים וילדים, בין בני זוג וכן בין קרובי משפחה שלא מהמעגל הראשון.
אלימות במשפחה יכולה לבוא לידי ביטוי בהפעלת אלימות פיזית, כגון – תקיפה, איומים, הטלת מום, שימוש בנשק, שימוש בגז, אור, חשמל וכל דרך פיזית מוכרת ואפשרית. עם זאת, אלימות במשפחה יכולה גם להיות נפשית ורגשית, כלומר – באמצעות התנהגות מתריסה, בריונית, גסה, באמצעות השפלה של בן משפחה ועוד. כמו כן, אלימות במשפחה יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעים כלכליים, כלומר – במניעת זכות וגישה למקורות כספיים משפחתיים.
מהי אלימות פיזית?
אלימות פיזית היא דבר אסור ופסול, בין אם מדובר בשני אנשים זרים וכל שכן כאשר מדובר באלימות במשפחה. אלימות פיזית בקרב המשפחה, יכולה להתבטא באלימות בין בעל ואישה, אלימות בין הורים לילדים ועוד. תקיפה של בן משפחה היא עבירה פלילית, כך קובע חוק העונשין, התשל"ז – 1977. תקיפה של קטין, או של בן או בת זוג, יכולה לגרור עונש מאסר של 4 שנים במקרים קלים ואף 6 שנים במקרים חריגים יותר.
כאשר ננקטת אלימות במשפחה, המשטרה בדרך כלל נוהגת לעצור את התוקפן, במיוחד כאשר מדובר באלימות כלפי חסרי ישע, או כלפי צד חלש יותר מבחינה פיזית. עם זאת, אלימות פיזית יכולה להיפסק בדרכים נוספות, כפי שנסביר בהמשך.
מהי אלימות נפשית ורגשית?
אלימות נפשית ורגשית באה לידי ביטוי בהתנהלות בוטה ומשפילה של בן משפחה כלפי בן משפחה אחר, בין אם מדובר בבעל ואישה או הורים וילדים. הורה שבאופן קבוע משפיל את ילדו, מעליב אותו, מביך אותו בזדון בכוונה לפגוע ונוהג עמו בבריונות – נוהג באלימות מילולית ובכך הוא עשוי להסב נזק נפשי. אי לכך, אין ספק שפגיעה נפשית ורגשית, היא אלימות.
מהי אלימות כלכלית?
בדרך כלל, אלימות כלכלית באה לידי ביטוי בהתנהגות שיש בה מניעה של גישה למקור כספי, מאדם שצריכה להיות לו זכאות וזכות לאותו מקור כספי. לדוגמא, ניקח סיטואציה של בעל ואישה אשר חיים יחדיו בדירת מגורים משותפת. הבעל לא מרשה לאישה להחזיק בכסף משלה, או בכרטיס אשראי או בשיקים ובכל פעם שהאישה צריכה כסף, עליה לפנות לבעלה. התנהגות זו היא אלימות כלכלית. כיום, אין חקיקה שמתייחסת לאלימות כלכלית, כך שקשה להגדיר אלימות זו כעבירה פלילית. אך עדיין, ישנה הצעת חוק שטרם התקבלה, אשר נקראת הצעת חוק למניעת אלימות כלכלית בין בני זוג ובני משפחה, התשע"ה – 2015. אלימות כלכלית מוגדרת באותה הצעת חוק כדלקמן: "התנהגות סדרתית ונמשכת של בן זוג או בן משפחה המהווה כפייה, הטעייה או שליטה שאינה סבירה בבן זוגו או בבן משפחתו".
מה ניתן לעשות במקרה של אלימות במשפחה?
אלימות במשפחה היא דבר פסול שניתן למנוע, בין היתר באמצעים הבאים:
פניה למשטרה – אם אתם סובלים מאלימות פיזית, הרי שכדאי לפנות בהקדם למשטרה, שהיא הגוף האמון על שמירה ואכיפה, בכל הנוגע ליישום הדין הפלילי.
צו הרחקה – אם אתם סובלים מאלימות נפשית או פיזית או כלכלית, שמורה לכם הזכות לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולעתור להוצאת צו הגנה. כלומר, צו הרחקה נגד מי שנוהג כלפיכם באלימות.
להתגרש – אם אתם/ן סובלים או סובלות מכל סוג של אלימות על ידי הבעל או האישה, הרי שכדאי מאוד שתבחנו אפשרות להתגרש. אל לכם לחיות במערכת יחסים שפוגעת בכן/ם.
לסיכום
אלימות במשפחה היא מונח רחב מאוד, שכולל בחובו אלימות פיזית שמוכרת יותר לציבור וכן סוגים נוספים של אלימות כמו אלימות כלכלית, או רגשית. אלימות, היא דבר פסול ויש מה לעשות נגדה. בין היתר, אנו ממליצים לפנות לעורך דין משפחה פלילי, על מנת לבחון אפשרויות פעולה בהתאם לנסיבות.