Warning: A non-numeric value encountered in /home/prositec/criminal-law.org.il/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5778

הלבנת הון, במילים פשוטות, היא שימוש בכסף שמקורו בעבירות פליליות, והזרמתו – לתוך השוק החופשי והלגיטימי. בשנים האחרונות, העולם כולו, בסיוע חקיקה מקומית ובינלאומית, פועל כיום במרץ רב, כדי להילחם בתופעת ההון השחור, שמהווה גורם מסייע לפשיעה ואף למימון טרור. לכן, מדובר בתחום מורכב מאוד, המצריך ידע וניסיון רב, של עורכי דין פליליים בתחום. במאמר שלהלן, נסביר בהרחבה מהי הלבנת הון, וכן מה הדין בארץ לגבי הלבנת הון. לפני שנתחיל, נציג דוגמא פשוטה יחסית, של הלבנת הון.

כל זאת, נעשה לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים. עם זאת, נעיר כי אין במאמר שלפניכן/ם, כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הלבנת הון – כיצד הדבר נעשה לדוגמא:

כאמור, ההגדרה הפשטנית להלבנת הון, היא שימוש בכסף שמקורו בעבירות פליליות (לדוגמא – סחר בסמים, פריצות לבתים או העלמת מיסים), והטמנתו בשוק החופשי. למשל, אדם שמחזיק בכספים שמקורם אינו חוקי, יכול לפתוח עסק לגיטימי, כמו מסעדה, ובמסגרת המסעדה, "להזרים" למחזור שלה, כספים שהמקור שלהם אינו חוקי. אם ניקח דוגמא אחרת: אדם שמחזיק בכסף שמקורו בעבירות פליליות, יכול להעביר את הכסף למדינה זרה, ובמדינה הזרה לרכוש נכסים, במזומן, מזומן שמקורו בעבירה פלילית.

מכאן, הדין המקומי ואמנות בינלאומיות, מסדירים את הנושא, כדי למנוע מיזוג של כסף שמקורו בפלילים, בשוק החופשי. לדוגמא, ישנן אמנות של העברת מידע בין מדינות, בכל הנוגע למיסוי. בארץ, קיים חוק שאוסר על הלבנת הון כמובן, אך מצד שני – גם מטיל על בעלי מקצוע, כמו – בנקים או חלפני כספים, לדווח על פעולה חשודה בכסף.

חשוב להבהיר, כי הדוגמאות שמסרנו הן שתי דוגמאות מאוד בינריות ופשוטות, אך כאשר מדובר בסכומים מאוד גבוהים, אין גבול לתחכום של מלביני ההון. הדוגמאות כאמור נועדו רק לצרכי המחשה.

הדין בישראל – בכל הנוגע להלבנת הון:

בישראל, חוקק בשנת 2000 חוק הנקרא חוק איסור הלבנת הון, תש"ס–2000 (להלן: "חוק איסור הלבנת הון"). החוק הזה, אוסר כמובן על שימוש בכסף שמקורו בעבירות פליליות, אך לא רק – החוק אוסר גם על ביצוע פעולות בכסף שיש לגביו חשד שהמקור שלו אינו חוקי. זאת ועוד, חוק איסור הלבנת הון קובע כי בנקאים, יהלומנים, חלפני כספים, צריכים לדווח על ביצוע פעולות בכסף, וכן אוסר עליהם לבצע פעולות מסוימות בכסף, כאשר יש לגביו חשד או אין הסבר למקור הכסף.

זוהי בעצם הדרקוניות והעוצמה של החוק לאיסור הלבנת הון: לא רק איסור פשטני, אלא גם הטלת חובה של ביצוע אקטיבי על בעלי מקצוע. נבהיר כי חוק איסור הלבנת הון, קובע עונשים של 7-10 שנים מאחורי סורג ובריח, על ביצוע פעולות אסורות בכסף שהמקור שלו חשוד, וגם עונשים נמוכים יותר על הפרה של חובות דיווח.

עוד נעיר, כי חוק איסור הלבנת הון, הקים גם רשות שלמה, שתפקידה לפקח על בעלי מקצוע, כגון – בנקים. בכל הנוגע לציות לחוק איסור הלבנת הון, החוק מקנה לרשות גם סמכויות אכיפה ופיקוח רבות.

נגזרת לחוק איסור הלבנת הון:

המלחמה בהון השחור, לא מסתיימת רק בחוק איסור הלבנת הון. ניתן להציג כדוגמא גם את החוק האוסר על שימוש במזומן, שנכנס לתוקפו לאחרונה. חוק זה אוסר על ביצוע עסקאות במזומן, אלא בסכומים נמוכים של עד 11,000 ₪. כמו כן, החוק מטיל הגבלות על שימוש בשיקים.

חוק זה, הינו נגזרת נוספת, למאבק הבלתי מתפשר בהון השחור, והרצון להילחם בו.

האם המחוקק הגזים? אנו סבורים שהוא הגזים, אך נכון לעתה זהו הדין, וההגבלות הן נוקשות.

מדוע יש צורך להיעזר בעורך דין פלילי?

כאמור, איסור הלבנת הון כולל נדבכים רבים, לרבות חוקים, נהלים ותקנות שחשוב להכיר, שאינם מוכרים לכל אדם מן היישוב. לכן, חשוב להיעזר בעורך דין פלילי, בוודאי אם נחשדתן/ם בעבירות מהתחום.

דילוג לתוכן