נושא שמטריד אנשים רבים, שחטאו קלות פעם אחת בחייהם, או חלילה נחקרו במשטרה ללא כל המשך טיפול, הוא סוגיית הרישום הפלילי או הרישום המשטרתי. רישום פלילי עשוי להותיר כתם לשנים רבות. כאשר מדובר באדם נורמאטיבי שחטא בעבירה פלילית קלה, הרי שאותו כתם עשוי להשפיע על המשך החיים ובפרט על הקריירה.
זאת ועוד, גם רישום משטרתי, עשוי לעיתים להחתים אדם, ללא עוול בכפו, אפילו אם הוא רק נחקר באזהרה. במאמר שלהלן נסביר מהו רישום פלילי, מהו רישום משטרתי וכן מה כדאי לעשות כדי למחוק את הרישומים הללו.
נציין כי המאמר שלהלן הוא כללי בלבד ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. לשם כך יש לפנות למשרדנו.
רישום פלילי – מהי המשמעות?
המרשם הפלילי הוא למעשה מאגר מידע, המנוהל על ידי משטרת ישראל, בהתאם ל"חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א–1981 (להלן: "חוק המרשם הפלילי"). במרשם הפלילי מופיעות הרשעות פליליות קודמות של אדם מסוים בבית המשפט, לרבות צווי אשפוז.
כפועל יוצא, רישום פלילי עשוי להשפיע על אנשים במספר רבדים. אדם שהורשע בפלילים עשוי להיות מנוע מלעסוק בתחום הביטחוני, או בתחומי עריכת הדין, הרפואה ועוד. עם זאת, רישום פלילי לא נותר לנצח, הוא מתיישן ככל שחולפות השנים והוא גם נמחק, בחלוף מספר גדול יותר של שנים.
מי זכאי לעיין ברישום הפלילי?
חוק המרשם הפלילי, הוא כאמור החוק הרלוונטי בכל הנוגע לרישום פלילי, תיעוד ושמירה עליו. חוק זה מקנה למספר גופים לעיין במרשם הפלילי, כמו לדוגמא – שירות הביטחון הכללי, המשטרה, צה"ל ועוד. כך קובע סעיף 4 לחוק המרשם הפלילי.
עם זאת, ישנם גופים נוספים שרשאים לעיין במרשם, בהתאם לצורך מסוים וספציפי, כמו למשל – היועץ המשפטי לממשלה לשם בדיקת רישום פלילי, יושב ראש הכנסת לשם בדיקת התאמה לתפקיד מסוים ועוד מגוון נושאי תפקידים הקבועים בתוספת לחוק המרשם הפלילי. כמובן שבעל המרשם, כלומר – האדם עצמו, רשאי לעיין במרשם, באמצעות פניה למשטרה והוצאת תעודת רישום פלילי או תעודה המאשרת את היעדרו של הרישום הפלילי.
התיישנות ומחיקה של רישום פלילי
כפי שהזכרנו בקצרה, רישום פלילי נמחק עם הזמן והוא גם מתיישן. רישום פלילי בגין עבירה שבגינה שהה אדם במאסר במשך שנה, יימחק לאחר 7 שנים מיום ההרשעה. הרישום הפלילי מתיישן, כלומר – לא ניתן לעשות בו שימוש במסגרת הליכים פליליים, למרות שהוא עודנו מופיע במאגר הרישום הפלילי. כאשר מדובר בעבירה שהוטל בגינה מאסר של עד 5 שנים, אזי הרישום מתיישן בחלוף 10 שנים לאחר תקופת המאסר. אם מדובר בעבירה שהוטל בגינה עונש מאסר שגבוה מ-5 שנים, אזי לאחר תקופת המאסר, יחד עם כפל התקופה, תתיישן העבירה. באשר למחיקת הרישום הפלילי, רק 10 שנים אחרי שעבירה פלילית מתיישנת, היא נמחקת מהמרשם הפלילי.
איך מוחקים רישום פלילי?
מחיקה של רישום פלילי יכולה להיעשות באמצעות בקשה לנשיא המדינה למתן חנינה. יודגש כי חנינות מאושרות רק לעיתים רחוקות, אך אין כל הפסד בפניה מנומקת. אפשרות נוספת, היא להימנע מהרשעה פלילית ולשכנע את בית המשפט להימנע מהרשעה פלילית. לשם כך חשוב להיוועץ בעורך דין פלילי בעל ניסיון, אשר יבחן את נסיבות המקרה.
מהו רישום משטרתי?
רבים נוטים לבלבל בין רישום פלילי לרישום משטרתי. נסביר – גם המשטרה עורכת מרשם לא פורמאלי, בכל הנוגע לחקירות שהיא עורכת וכן עבר חקירתי של אזרחים, לרבות תיקי חקירה פתוחים וסגורים. אך אין מדובר ברישום פלילי, אלא רק ברישום משטרתי, שאינו מוצג לציבור הרחב. כלומר, המשמעות של רישום משטרתי היא בעיקר מעקב ומידע של המשטרה. לעומת זאת, חשוב להדגיש כי לעיתים קיים צורך בהוצאת תעודת יושר ועשוי להתברר כי קיימים נגד אדם מסוים תיקי חקירה פתוחים, מה שעשוי לעיתים לפגוע ביכולתו של אדם מסוים להתקבל למקום עבודה.
ביטול רישום משטרתי – הכיצד?
רישום משטרתי ניתן לבטל במספר דרכים: קודם כל, ניתן לפנות לקצין ממונה בבקשה לשינוי עילה של סגירת תיק. במידה ותיק משטרתי נסגר מכוח עילת "חוסר אשמה", אזי גם לא יופיע רישום משטרתי. בנוסף, נדגיש שכיום חל תיקון בחוק המרשם הפלילי (תיקון מס' 8) הקובע כי בתוך 7 שנים, תיערך מחיקה של רישום משטרתי, כאשר מדובר בעבירות קלות. התיקון מאפשר לפנות לקצין משטרה ממונה, על מנת שזה יקדים את מועד המחיקה. במקרים כאלו, על קצין המשטרה לבחון מספר שיקולים, כגון טיב העבירה, נסיבותיה ועוד.
לסיכום
מחיקה של רישום פלילי אינה עניין של מה בכך ולמרות שבמקרים מסוימים היא עשויה להיות פעולה טכנית בלבד, המציאות מעידה כי כל הדין העוסק במחיקת רישום פלילי, הוא דין מהותי ביותר. אי לכך, תמיד מומלץ להיעזר בעורך דין בנושא.