עבירות מין הן שם כולל (או אם נרצה: "כותרת") למספר עבירות הנוגעות לאקטים מיניים שנעשים שלא כדין וללא הסכמת הקורבן, לעיתים תוך שימוש באלימות פיזית. המאפיין המהותי והעיקרי בעבירות מין, הוא כי הן נעשות בכל מסגרות חיינו: בעבודה, בצבא, בבתי הספר ואף במסגרת המשפחתית.

במאמר שלהלן נסקור לנוחיותכם/ן גולשים וגולשות יקרים/ות, מהי עבירת מין, מהם סוגי העבירות הנכללות בה, מהן עבירות מין במשפחה וכיצד יש לפעול במידה ומוגשת תלונה בגין ביצוע עבירת מין.

מהי עבירת מין:

עבירת מין היא עבירה פלילית, אשר קשורה במיניותו של הקורבן. עבירת מין מתרחשת בכמה סיטואציות ובמספר סוגים של מעשים, שכולם נוגעים לביצוע מעשים בעלי אופי מיני, בנוכחות הקורבן או בגופו. בישראל, עבירות מין מוגדרות בחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") וכן בחוק למניעת הטרדה מינית התשנ"ח-1998.

סוגי עבירות מין:

כאמור, ישנן מספר עבירות מין הקבועות בחוק העונשין:

אונס – זאת עבירת מין החמורה ביותר בספר החוקים, אשר מוגדרת בסעיף 345 לחוק העונשין. עבירה זו יכולה להתרחש רק כלפי נשים וזאת מכיוון שבעילה, המהווה תנאי לקיום הסעיף, מוגדרת כהחדרה של איבר או חפץ לאיבר מינה של האישה. יסוד נוסף למימוש עבירת האונס הוא כי הבעילה צריכה להתקיים שלא בהסכמתה החופשית של האישה.

החוק מרחיב את השימוש במושג "שלא הסכמתה החופשית" למקרים שבהם מדובר בקטינה מתחת לגיל 14 וכן כאשר מדובר במרמה בזהות התוקף, או תוך ניצול מצב של חוסר הכרה של הקורבן ומצב של לקות שכלית או נפשית. בכל אלה לא תחשב הסכמתה גם אם מפורשת, כהסכמתה החופשית.

העונש בגין עבירה זו עומד על 16 שנות מאסר. בנסיבות מחמירות, עומד העונש על 20 שנות מאסר. זאת במקרים חמורים יותר, לדוגמא – תוך שימוש בנשק חם או קר כאיום, גרימת חבלה פיזית או נפשית לקורבן ובמקרה שבו האונס נעשה בצוותא על ידי מספר מבצעים.

מעשה סדום – עבירה זו קבועה בסעיף 347 לחוק העונשין. עבירה זו חלה כלפי נשים וגברים כאחד. זאת בניגוד לעבירת אונס, שהרי עבירת מעשה סדום מתייחסת לסיטואציה של החדרת חפץ או איבר לפיו או פי הטבעת של הקורבן. ככלל, העונש על מעשה סדום עומד על 5 שנות מאסר.

מעשה מגונה – מוסדר בסעיף 348 לחוק העונשין והוא עשיית מעשה לצורך גירוי, ביזוי וסיפוק מיני. כל אלה – כאשר הקורבן לא מעוניין לצפות או להיות שותף למעשים הללו. העונש בגין עבירה זו עומד על 7 שנות מאסר במקרה החמור יותר. מדובר בעבירה שלעיתים כוללת יחסי תלות בין הקורבן למבצע העבירה, כגון – תלמיד ומורה, פסיכולוג ומטופל ועוד.

עבירות מין במשפחה:

נושא עבירות מין הינו כאוב ורגיש. במקרים רבים, הקורבן מכיר את התוקף במסגרת משותפת של שניהם. המקרה הרגיש ביותר הינו בתא המשפחתי. הרגישות נובעת בשל קשר מתמשך גם לאחר הפגיעה. חוק העונשין מחמיר בנסיבות הללו, בשל הפגיעה הקשה בקורבן. כך למשל, בעבירות מין בתוך המשפחה: סעיף 351 לחוק העונשין קובע כי העונש על מעשה אונס או מעשה סדום בקטין שהוא בן משפחתו של התוקף או באחריותו, עומד על 20 שנות מאסר. נעיר כי בכל הנוגע לעבירות מין במשפחה, חשוב להיעזר בעורך דין משפחה, אשר יסייע לקורבן גם בהיבטים אזרחיים.

התמודדות בעת הגשת תלונה בגין עבירת מין:

בדרך כלל, בעת הגשת תלונה למשטרה בגין ביצוע עבירת מין, תיפתח חקירה שתכלול חקירה של עדים אשר היו בקשר עם הקורבן וכן עם החשוד. כמו כן, חקירת המשטרה תכלול באופן טבעי את חקירת החשוד. לא פעם נערך עימות בין החשוד לקורבן, בנוכחות חוקרים. יוער, כי במסגרת החקירה הפלילית, כל דבר שהחשוד יאמר בחקירה עשוי לשמש לרעתו וכן החקירה עצמה מהווה ראיה בהליך הפלילי. בנוסף, יודגש כי אם נעצרתם בחשד לביצוע עבירת מין, חשוב מאוד להיוועץ בעו"ד המתמחה בעבירות מין. בהתאמה, כאשר מדובר בעבירות במסגרת המשפחתית, ישנה עדיפות גם לעו"ד לענייני משפחה. כמו כן, חשוב לשמור על ראיות שיכולות להעיד לחפותכם.

סיכום:

עבירת מין הינה עבירה שמגונה הן חברתית והן משפטית. בשל הצורך למיגורה, העונש הנלווה לעבירות מין, הוא בדרך כלל עונש מחמיר מאוד, בין היתר בשל החומרה היתרה שיש בנטילת חירותו הנפשית והרגשית של קורבן העבירה. התמודדות עם האשמות מהסוג הנ"ל, מצריכה ידע של אנשי מקצוע שיוכלו לסייע ולכוון את הנאשם. עו"ד המתמחה בתיקים מהסוג הנ"ל, הוא הכתובת לליווי במקרים הללו.

דילוג לתוכן